اتریوم کلاسیک چیست؟

اتریوم کلاسیک (ETC) یک بلاک‌ چین است که امکان ساخت برنامه‌ های کاربردی را به کمک قراردادهای هوشمند می‌ دهد و به اتریوم (ETH) بسیار شباهت دارد. زیرا منشأ مشترکی دارند. ما در این مقاله تاریخچه و دلایل اصلی شکست آن در سال 2016 را بررسی می‌ کنیم. ویتالیک‌ بوترین (Vitalik Buterin) که یک برنامه‌ نویس کامپیوتر روسی-کانادایی بود، وایت پیپر اتریوم را نوشت. اتریوم کلاسیک در 20 ژانویه 2016 در نتیجه مخالفت گروهی از توسعه‌ دهندگان با نحوه پیشرفت بلاک‌ چین اتریوم بوجود آمد.

جدایی اتریوم و اتریوم کلاسیک

در ابتدا فقط ارز اتریوم وجود داشت. در سال 2016 یکی از مشهورترین سازمان‌ های مستقل غیر متمرکز با نام سازمان The DAO بوجود آمد. The DAO یک صندوق سرمایه‌ گذاری ریسک‌ پذیر بود که افراد می‌ توانستند روزانه در آن با اتریوم سرمایه‌ گذاری کنند، به طور جمعی درباره محل تخصیص دارایی‌ های گروه تصمیم بگیرند و در سود سهیم شوند.

این کار در نهایت به جذب بیش از 100 میلیون دلار سرمایه از طریق فروش توکن‌ انجامید. اما به خاطر باگی که در کد صندوق وجود داشت کمی بعد مورد حمله سایبری هکرها قرار گرفت , میلیون‌ ها دلار ETH از صندوق خارج شد و سرمایه‌ گذاران را به وحشت انداخت. توسعه‌ دهندگان تنها 28 روز فرصت داشتند تا پیش از این که هکرها بتوانند توکن‌ ها را به پول نقد تبدیل کنند، راه‌‌ حل قابل قبولی بیابند.

بهترین راه حل مطرح شده یک هارد فورک برای معکوس کردن هک و جبران خسارت سرمایه‌ گذاران بود. بوترین و بسیاری دیگر از این راه حل حمایت کردند. اما افرادی که به اصل بلاک‌ چین معتقد بودند اعتراض کردند. آن‌ ها می‌ خواستند بلاک‌ چین دست ‌نخورده باقی بماند. این موضوع باعث جدا شدن بلاک‌ چین اتریوم به دو زنجیره مستقل شد.

کسانی که با پلتفرم قدیمی و بدون دستکاری زنجیره اصلی باقی‌ ماندند، نام پروژه را به اتریوم کلاسیک تغییر دادند. بیشتر توسعه‌ دهندگان، ماینرها و کاربران انرژی خود را به شبکه دیگر که اتریوم نام گرفت انتقال دادند.

اتریوم کلاسیک چگونه تغییر می‌ کند؟

بلاک‌ چین اتریوم کلاسیک بر پایه استخراج اثبات کار (POW) متکی است. در روش اثبات کار تمام نودها در سراسر جهان برای اعتبارسنجی تراکنش‌ های شبکه تلاش می‌کنند و در مقابل ETC پاداش می‌ گیرند. کاربران می‌ توانند ETC با یکدیگر مبادله کنند و یا برای تعامل با برنامه‌ های کاربردی مانند صرافی‌ های غیرمتمرکز یا برنامه‌ های کاربردی موجود در شبکه تعویض کنند.

اکوسیستم ETC به اندازه اتریوم، بیت‌ کوین یا سایر قراردادهای هوشمند مانند سولانا فعال نیست. طبق گفته DeFi Llama از فوریه 2022 اتریوم هوشمند فعالیت ناچیزی در برنامه‌ های مالی غیرمتمرکز داشته است. نرخ پایین استفاده از اتریوم کلاسیک مشکلاتی برای امنیت بلاک‌ چین ایجاد کرده است. بلاک‌ چین‌ ها به یک گروه توزیع شده از کاربران شبکه متکی هستند. اما زمانی که کاربران کافی وجود نداشته باشد که به طور فعال این کار را انجام دهند بلاک‌ چین آسیب‌ پذیر می‌ شود.

در طول سال‌ های 2019 و 2020 شبکه اتریوم کلاسیک چندین بار مورد حمله 51 درصدی قرار گرفته و در آن یک هکر توانسته کنترل اکثریت قدرت محاسباتی شبکه را به دست آورد. با این کار آن‌ ها می‌ توانند دفتر کل را تغییر دهند تا ETC بیشتری به خود اختصاص دهند. با این حال طرفداران ETC به فعالیت در شبکه و به روز رسانی کد ادامه می‌ دهند. در دسامبر 2020 توسعه‌ دهندگان اصلی شبکه را ارتقاء دادند تا 51 درصد حملات را از نظر اقتصادی غیر قابل دوام جلوه دهند. جدیدترین ارتقاء هاردفورک Mystique در سال 2022 اتفاق افتاد.

توسعه اتریوم کلاسیک به طور مستقل از اتریوم ادامه یافته است که موجب تفاوت‌ های بین این دو بلاک‌ چین شده و مزایا و معایبی نسبت به هم پیدا کرده‌ اند که در ادامه مطلب به چند مورد اشاره می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: خرید تتر

اتریوم کلاسیک

مزایا

تغییر ناپذیری: اتریوم کلاسیک به قوانین شبکه یعنی عدم دستکاری در دفتر کل وفادار مانده است. بنابراین امکان حذف و تغییر تراکنش‌ ها پس از ثبت در بلاک‌ چین وجود ندارد.

سرعت بالا و کارمزد پایین: فرآیند تأیید خودکار تراکنش‌ ها موجب شده که تراکنش‌ ها با سرعت زیاد و کارمزد کم انجام شود.

قابلیت برنامه‌ ریزی: زنجیره اتریوم کلاسیک قابل برنامه‌ ریزی است. توسعه‌ دهندگان می‌ توانند به کمک قراردادهای هوشمند برنامه‌ های غیر متمرکز را ایجاد کنند.

پشتیبانی: افراد سرشناسی مانند بری سیلبرت از اتریوم کلاسیک حمایت می‌ کنند و آینده روشنی برای این ارز متصور هستند.

معایب

رقابت: اتریوم کلاسیک سرمایه‌ گذارن و کاربران فعال زیادی در جامعه خود ندارد که همین امر باعث شده تا از اتریوم که جایگاه دوم بازار را دارد عقب بماند.

استخراج: اتریوم کلاسیک برنامه‌ ای برای تغییر الگوریتم اثبات کار (POW) به اثبات سهام (POS) ندارد. برای استخراج اتریوم کلاسیک از دستگاه‌ های اِی‌ سیک (ASIC) یا GPU برای استخراج استفاده می‌ شود که مصرف برق زیادی دارند و در نهایت به اثرات سوء محیط زیستی می‌ انجامد.

امکانات: سرمایه‌ گذاران کمی در حال فعالیت در جامعه اتریوم کلاسیک هستند. به همین دلیل این شبکه ابزارهای توسعه زیادی در دسترس ندارند.

عرضه سکه: عرضه اتریوم کلاسیک محدود است و در مجموع حدود 210 میلیون سکه عرضه خواهد شد در حالی که عرضه اتریوم محدودیتی ندارد و در تمامی صرافی‌ ها پشتیبانی می‌ شود.

خرید اتریوم کلاسیک

اتریوم کلاسیک به راحتی در صرافی‌ های آنلاین در دسترس هستند و فروش اتریوم کلاسیک را نیز می توانید در همین صرافی ها انجام دهید. به معرفی چند مورد از این صرافی ها می‌ پردازیم.

  • صرافی نوبیتکس (در ایران)
  • صرافی آبان تتر (در ایران)
  •  صرافی بایننس (Binance)
  •  صرافی بیت مکس (BitMax)
  • صرافی کوکوین (Kucoin)
  •  صرافی اوکس (OKEx)
  • صرافی کوینکس (CoinEX)
  • صرافی هیت بی تی سی(HitBTC)
  • صرافی بیترکس (Bittrex)

کیف پول اتریوم کلاسیک

برای نگهداری رمز ارز اتریوم کلاسیک نیاز به کیف‌ پول سازگار با این ارز هست که در ادامه مطلب به چند مورد از مشهورترین کیف‌ پول‌ ها را اشاره می‌ کنیم.

  • کیف‌ پول تراست (Trust Wallet)
  • کیف‌ پول کوینومی (Coinomi Wallet)
  • کیف‌ پول اتمیک (Atomic Wallet)
  • کیف‌ پول لجر نانو ایکس (Ledger Wallet)
  • کیف‌ پول کاغذی (Paper Wallet)

اتریوم کلاسیک

جمع‌ بندی

بعد از ایجاد هارد فورک و جدایی دو زنجیره از هم، اتریوم توانست کاربران کلیدی را با خود همراه کند. این شامل Enterprise Ethereum Alliance می‌شود که متشکل از شرکت‌ های عظیمی مانند مایکروسافت است. این شرکت‌ ها برنامه دارند تا پذیرش اتریوم را افزایش دهند. در نبرد بین فورک یا بدون فورک اتریوم برنده شد و از شهرت بهتر، سرمایه‌ گذاری بیشتر و ارزش ارز بالاتری برخوردار است.

اما اتریوم کلاسیک هنوز جامعه‌ ای از کاربران و توسعه‌ دهندگان سرسخت دارد. از مشهورترین آن‌ ها به بری‌ سیلبرت بنیان‌ گذار گروه ارز دیجیتال را نام برد که حضور فعالی به ETC دارد. اتریوم کلاسیک همچنان جزء مهم‌ ترین ارزها است و ارزش بازار چند میلیارد دلاری دارد و در رتبه ‌50 ارز دیجیتال برتر قرار می‌ گیرد.

امتیاز به این مطلب
اشتراک گذاری:

دیدگاهتان را بنویسید