دروغ هایی که درباره بیت کوین گفته اند.
دروغ هایی که درباره بیت کوین گفته اند.
در سالهای اخیر و همزمان با فراگیری بیتکوین و ارزهای دیجیتال در سراسر جهان، بانهای مرکزی سازمانهای دولتی و نهادهای بینالمللی همواره تلاش کردهاند نقاط ضعف بیتکوین را برجستهتر کنند.
اما این انتقادات تا چه حد درست هستند و سازمانها با چه هدفی این موضوعات را مطرح میکنند؟
به گزارش کریپتو نیوز، بانکهای مرکزی هنوز در سال ۲۰۲۱ نمیتوانند بیتکوین را بهدرستی درک کنند.
با اینکه بسیاری از آنها در گذشته بیتکوین را حباب و یک دارایی بیثبات خوانده و این ارزدیجیتال را بهطور کامل رد کرده بودند، بیتکوین همچنان به حرکت رو به رشد خود در قیمت، پذیرش عمومی و دیگر معیارهای حائز اهمیت ادامه میدهد.
با رشد گسترده قیمت بیتکوین در سالهای گذشته، بانکهای مرکزی بار دیگر در حال بدگویی از این ارزدیجیتال هستند و این در حالی است که همین بانکها در اغلب موارد در توسعه ارزدیجیتال ملی خود، استفاده از فناوری بلاکچین را تبلیغ میکنند.
در ادامه قصد داریم نگاه دقیقتری به این اظهارنظرها بیندازیم و ببینیم که بانکهای مرکزی در رابطه با بیتکوین مرتکب چه اشتباهاتی میشوند.
1. بیتکوین بسیار ناپایدار است و برای ذخیره ارزش مناسب نیست!
انتقادی که نه فقط بانکهای مرکزی، بلکه طیف گستردهای از افراد مردد نسبت به بیتکوین دارند، این است که بیتکوین بسیار ناپایدارتر از آن است که بتواند بهعنوان ابزاری برای ذخیره ارزش عمل کند.
برای مثال، جروم پاول (Jerome Powell)، رئیس بانک مرکزی آمریکا، در مارس (اسفند) سال جاری و در جریان رویدادی که توسط بانک تسویهحسابهای بینالمللی برگزار شد، گفت: ارزهای دیجیتالی [مانند بیتکوین]، که آنها را دارایی دیجیتال مینامیم، بسیار ناپایدار هستند و به همین دلیل، واقعاً بهعنوان یک ذخیره ارزش مفید نیستند.
بسیاری از سرمایهگذاران بلندمدت این نظریه را که بیتکوین کاربردی بهعنوان ذخیره ارزش ندارد رد میکنند.
قیمت بیتکوین در کوتاهمدت میتواند واقعاً ناپایدار باشد، اما کسانی که بیتکوینهای خود را از ابتدا تا انتهای چرخههای هاوینگ (تقریباً هر ۴ سال یکبار) نگه داشتهاند، هرگز پولی از دست ندادهاند.
همه در این مورد اتفاق نظر دارند که قیمت بیتکوین میتواند در کوتاهمدت بسیار ناپایدار باشد، با این حال بسیاری از سرمایهگذاران بیتکوین تمایل دارند این ویژگی را کاملاً نادیده بگیرند و به بیتکوین بهعنوان یک پسانداز بلندمدت نگاه کنند.
بیتکوین زمانی که بیش از ۶۰,۰۰۰ دلار ارزش داشت تا نزدیکی ۳۰,۰۰۰ دلار سقوط کرد و در ادامه هم توانست قیمت خود را تا سطح ۵۰,۰۰۰ دلار بازیابی کند.
اما باید توجه داشت که حتی با در نظر گرفتن قیمتهای فعلی هم بیتکوین همچنان از سال گذشته تاکنون حدود ۲۵۰ درصد و در ۵ سال گذشته بیش از ۶,۰۰۰ درصد بازدهی داشته است.
از آنجا که بازار هنوز نمیداند باید چگونه این دارایی جدید را که در گذشته وجود نداشته ارزشگذاری کند، نوسانات کوتاهمدت بیتکوین میتواند بسیار قابلتوجه باشد.
علاوه بر این، نوسانات قیمت بیتکوین در ۵ سال اخیر، در مقایسه با ۵ سال اول راهاندازی این ارزدیجیتال بسیار کمتر شده است. اینکه یک دارایی کاملاً جدید بتواند بدون نوسان قیمت از صفر به ۱۰,۰۰۰ دلار برسد، در واقعیت شدنی نیست.
رابرت کاپلان (Robert Kaplan)، رئیس دفتر فدرال رزرو در دالاس، با نظر جروم پاول درباره بیتکوین مخالف است.
کاپلان در جریان رویداد بیتکوین که اوایل سال جاری به میزبانی دانشگاه «Texas A&M» برگزار شد گفت: واضح است که [بیتکوین دارایی با قابلیت] ذخیره ارزش است. [با این حال] مشخصاً، تغییرات قیمت بیتکوین به قدری زیاد است که میتواند از فراگیرشدن آن بهعنوان یک ابزار معاملاتی و پذیرش گسترده [توسط سازمانها و دولتها] جلوگیری کند.
2. بیتکوین پشتوانه و ارزش ذاتی ندارد؛ دلار و طلا چطور؟
انتقاد دیگری که از بیتکوین میشود و با فرضیه کاربرد نداشتن آن بهعنوان ذخیره ارزش هم ارتباط نزدیکی دارد، این است که میگویند بیتکوین دارای ارزش ذاتی نیست. جروم پاول در جریان رویداد بانک تسویهحسابهای بینالمللی گفته بود بیتکوین هیچ پشتوانهای ندارد.
بهعقیده اواستیبل کوینها در مقایسه با ارزهای دیجیتال اصیلی مانند بیتکوین پیشرفتهتر هستند، آن هم به این دلیل که با ارزهای حاکمیتی کشورهای مختلفی مانند دلار ایالاتمتحده پشتیبانی میشوند.
به همین خاطر پاول معتقد است که بیتکوین بیشتر شبیه به طلا است تا دلار. جیمز بولارد (James Bullard)، رئیس دفتر فدرال رزرو در سنت لوئیس، هم با مقایسه پاول موافق است.
بولارد اوایل سال جاری در مصاحبهای با شبکه سیانبیسی (CNBC) گفت: آنها بیتکوین را بهعنوان رقیب طلا توصیف میکنند و شاید بهتر باشد که این طور به آن فکر کنیم.
بانکهای مرکزی سراسر جهان هم از این نظریه که بیتکوین ارزش ذاتی ندارد حمایت کردهاند. بانک مرکزی اتحادیه اروپا در ماه مه (اردیبهشت) گزارشی را منتشر کرد که در آن بیتکوین را با حباب کمپانی انگلیسی ساوت سی (South Sea) مقایسه کرده بود.
حباب دریای جنوب به بحران مالی اشاره دارد که این شرکت انگلیسی در قرن ۱۸ میلادی با آن مواجه شده بود. در سال ۱۷۱۱ سهام کمپانی ساوت سی با قیمت ۱,۰۰۰ پوند معامله میشد و ۹ سال پس از آن در سال ۱۷۲۰ ارزش سهام این شرکت به صفر رسید.
لوئیس گوئیندوس (Luis Guindos)، معاون رئیس بانک مرکزی اتحادیه اروپا، پیشتر به بلومبرگ گفته بود که خرید ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری واقعی محسوب نمیشود، چراکه ویژگیهای فاندامنتال بسیار ضعیفی دارند.
اندرو بیلی (Andrew Bailey) رئیس بانک مرکزی انگلیس هم از این عقیده حمایت کرده است.
او ماه مه (اردیبهشت) در یک کنفرانس خبری گفته بود: [ارزهای دیجیتال] هیچ ارزش ذاتی ندارند. این بدان معنا نیست که به مردم بگوییم آنها را ارزشمند ندانید، زیرا این ارزها میتوانند ارزش [وابسته به عوامل] بیرونی داشته باشند. با این حال ارزش ذاتی ندارند.
اگر بخواهیم صادقانه بگوییم، این انتقاد تقریباً درست است. بیتکوین ارزش ذاتی ندارد و قیمت بالای آن تنها به این خاطر است که مردم آن را ارزشمند میدانند؛ هرچند که دلیل این ارزشگذاری به ویژگیهای ذاتی بیتکوین باز میگردد. با این حال مسئله نبود ارزش ذاتی که از آن برای انتقاد از بیتکوین استفاده میکنند، درباره گزینههایی مانند طلا و دلار آمریکا هم صدق میکند.
دلار آمریکا ارزش دارد چون دولت این کشور گفته است ارزش دارد و مردم هم آن را پذیرفتهاند. اگر بیشتر مردم تصمیم بگیرند سرمایه خود را بهجای تبدیل کردن به دلار، به بیتکوین اختصاص دهند، دلار هیچ ویژگی ذاتیای ندارد که بتواند از آن در برابر چنین حملاتی محافظت کند. با این حال اگر روزی چنین اتفاقی بیفتد، دولت آمریکا با توجه به حقی که در استفاده از خشونت دارد، میتواند با زور از بیتکوین پیشی بگیرد.
بهطور مشخص، هنوز دلایل اساسی متعددی وجود دارند که هم دلار و هم بیتکوین در حال حاضر ارزشمند تلقی شوند.اغلب گفته میشود که پشتوانه دلار آمریکا، ایمان قوی و اعتباری است که دولت این کشور به آن میدهد و نیازی که برای پرداخت مالیات با این ارز وجود دارد که البته چیز خوبی هم هست.
با این حال بیت کوین هم ویژگیهای فاندامنتال خاص خود را دارد که شامل سیاست پولی فسادناپذیر، داشتن موانعی برای جلوگیری از توقیف دارایی اشخاص و پرداختهای آنلاین غیرقابل سانسور است.
برای جمعبندی این بخش باید بگوییم که نظر پاول در رابطه با پشتوانهنداشتن بیت کوین نمیتواند بهعنوان یک ویژگی منفی در نظر گرفته شود، چراکه این موضوع یکی از ویژگیهای اصلی سیستم این ارز دیجیتال است.
اگر بیت کوین با استفاده از داراییهای حقیقی و یا توسط یک عرضهکننده متمرکز پشتیبانی شود، خطر نقض تعهدات طرف مقابل در معاملات افزایش مییابد؛ مشکلی که استیبل کوینها با آن درگیر هستند و بیتکوین به طور کامل آن را حل کرده است.
3. شبکه بیتکوین انرژی زیادی مصرف میکند.
انتقاد دیگری که پاول نسبت به بیتکوین مطرح کرده مصرف زیاد انرژی است.
سخنگوی بانک جهانی که با وجود مخالفتهای اتحادیه اروپا، میلیاردها دلار در صنایع مرتبط با سوختهای فسیلی سرمایهگذاری کرده، به رویترز گفته است که نگرانی از پیامدهای زیستمحیطی استخراج یکی از دلایلی بود که باعث شد این نهاد بینالمللی فعال در امور مالی، با السالوادور در مورد پذیرش بیت کوین بهعنوان ارز قانونی خود همکاری نکند.
علاوه بر این، فابیو پانتا (Fabio Panetta)، عضو هیئتمدیره بانک مرکزی اروپا، در ماه مه (اردیبهشت) گفته بود: مصرف بالای انرژی و دیاکسیدکربن حاصل از استخراج ارزهای دیجیتال، میتواند فعالیتهای مربوط به حفظ محیط زیست [برای نسلهای آینده] را تضعیف کند.
[شبکه] بیتکوین بهتنهایی بیشتر از کشور هلند برق مصرف میکند. کنترل و محدودکردن تأثیرات زیستمحیطی ارزهای دیجیتال، از جمله قانونگذاری و اخذ مالیات، باید توسط نهادهای بینالمللی مورد بحث قرار گیرد.
بانک مرکزی اروپا اخیراً اعلام کرده بود که مصرف انرژی ارزدیجیتال ملی آنها در مقایسه با بیتکوین ناچیز خواهد بود.
تابستان امسال هم بانک تسویهحسابهای بینالمللی در گزارشی اعلام کرد: بیتکوین ویژگیهای زیادی ندارد که در جهت منافع عمومی باشد، مخصوصاً وقتی که مصرف بالای انرژی آن را هم در نظر میگیریم.
گفتههای بانک تسویهحسابهای بین المللی یک نمونه بارز از مشکلات زیستمحیطی است که به بیتکوین نسبت داده میشود. این دلایل را تنها افرادی میپذیرند که تصور میکنند وجود بیتکوین هیچ خاصیتی ندارد.
کسی که ارزش بیتکوین را درک نمیکند مطمئناً این استدلال را خواهد داشت که مصرف انرژی برای استخراج بیتکوین فایدهای ندارد؛ درست مانند شخصی که کریسمس برایش بیاهمیت است و تصور میکند مصرف انرژی برای چراغهای کریسمس کار بیهودهای است.
چنین استدلالی به طرز فکر افراد بستگی دارد. مشخصاً کسانی که بیتکوین دارند میدانند که برخوردار بودن از یک سیستم مالی غیرسیاسیِ بینالمللی ارزش مصرف کردن انرژی را دارد.
رسانهها به شکلی اغراقآمیز در رابطه با آسیبزدن بیتکوین به محیط زیست صحبت میکنند.
بسیاری از برآوردها که مصرف انرژی شبکه بیتکوین در آینده را اندازهگیری میکنند، دچار اشتباهات اساسی هستند که از جمله این موارد میتوان به نادیدهگرفتن راهکارهای لایه دوم مانند شبکه لایتنینگ و تصور اشتباه در مورد انجام تمامی تراکنشها در شبکه اصلی اشاره کرد.
دلایل بسیاری وجود دارد که نشان میدهد تأثیرات زیستمحیطی بیتکوین در شرایطی که بهعنوان یک استاندارد پولی به طور گسترده پذیرفته شده باشد، بسیار کمتر از سیستم مالی فعلی جهان و استاندارد مبتنی بر طلا خواهد بود.
شرکتهای آرک اینوست (ARK Invest) و اسکوئر (Square) هم اخیراً با همکاری یکدیگر مقالهای را منتشر کردهاند که تأثیر استخراج بیتکوین بر اقتصاد انرژیهای تجدیدپذیر را مورد بررسی قرار میدهد.
4. بیتکوین ابزاری برای مجرمان است.
سخنگوی بانک جهانی که پیشتر گفته بود تأثیرات زیستمحیطی استخراج باعث شده تا این نهاد بینالمللی با السالوادور در پذیرش بیتکوین بهعنوان ارز قانونی این کشور همکاری نکند، گفت نبود شفافیت یکی از مشکلات بالقوه بیتکوین است.
بانک تسویهحسابهای بینالمللی هم در همان گزارشی که در بخش قبلی راجع به آن صحبت کردیم، مسئله استفاده از بیتکوین در پول شویی و حملات باجافزاری را بررسی کرده است.
اما شاید بتوان گفت شدیدترین انتقاد از بیتکوین بهخاطر استفاده از آن توسط مجرمان، مربوط به کریستین لاگارد (Christine Lagarde)، رئیس بانک مرکزی اروپا باشد.
لاگارد ماه ژانویه (دی ۹۹) در مصاحبه با رویترز گفته بود: [بیتکوین] یک دارایی بهشدت پرریسک است که در انجام کسبوکارهای جالبی به کار رفته است و [البته] بهخاطر [تسهیل] فعالیتهای مربوط به پولشویی کاملاً سزاوار سرزنش است.
رئیس بانک مرکزی اروپا که خود در گذشته بنا به دلایلی از سوی دادگاه متهم شده، گفته است باید برای بیتکوین و دیگر ارزهای دیجیتال قوانین بینالمللی تنظیم شود تا از دسترسی افراد به کسانی که در سراسر جهان از ارزهای دیجیتال برای دورزدن مقررات مربوط به ارائه گزارشهای مالیاتی استفاده میکنند جلوگیری شود.
لاگارد افزود: بیتکوین ارز دیجیتالی است که لیبرالیسمها (اختیارگرایان) آن را در سال ۲۰۰۹، با هدف ساخت جهانی غیرمتمرکز و کاملاً ناشناس ارائه کردند.
اظهارنظرهای لاگارد نشان از درک او نسبت به زمینههای سیاسی شبکه بیتکوین دارد. با این حال یک سیستم مالی دیجیتال که ناشناس و غیرمتمرکز نباشد هم پیامدهای اجتماعی خاص خود را دارد. شاید بهترین توضیح برای پیامدهای چنین سیستمی از سوی آگوستین کارستنز (Agustin Carstens)، مدیرکل بانک تسویهحسابهای بینالمللی ارائه شده باشد.
او در اکتبر سال ۲۰۲۰ (مهر ۹۹) در جریان یکی از رویدادهای صندوق بینالمللی پول، پولهای نقد فیزیکی کنونی و ارزهای دیجیتال ملی آینده را با هم مقایسه کرد.
بیتکوین مدتهاست که بهعنوان یک گزینه برای مقابله با جامعهای شناخته میشود که استفاده از اشکال فیزیکی پول در آن جایی ندارد و پر از بیعدالتی است.
در چنین جامعهای چیزی به نام امنیت مالی و مالکیت بر دارایی وجود ندارد.
کنترل کامل دولتها بر سیستم مالی دیجیتال، اجرای سیاستهایی پولی تورمزا، تصرف دارایی مردم و سانسور تراکنشها را راحتتر از قبل میکند و صاحبان قدرت تمام این کارها را به بهانه محافظت از مردم در برابر مجرمان اینترنتی انجام خواهند داد.
دیدگاهتان را بنویسید