ESO چیست؟
ESO چیست؟
فلسفه نامگذاری ایاس (EOS)، همیشه یکی از رازهای این شبکه بوده است. لوگوی آن هم همینطور! معلوم نیست لوگوی ایاس واقعاً نماد یک قطعه الماس است، یا فقط شبیه الماس به نظر میرسد.
در هر حال، وقتی داستان شکلگیری پروژه ایاس و راهی را که توسعهدهندگان آن تا به امروز پیمودهاند در کنار نماد الماس میگذاریم، خاطره یک قطعه موسیقی در ذهن تداعی میشود.
قطعهای با نام «بدرخش ای الماس مجنون (Shine on you crazy diamond)» اثر گروه راک انگلیسی پینک فلوید، که به یاد سید برت (Syd Barrett) نابغه تکرار نشدنی و بنیانگذار این گروه سروده و اجرا شد.
سید برت، شاعر، آهنگساز، گیتاریست، خواننده و بنیانگذار گروهی بود که فقط ۳ سال بعد از تأسیس، روزی اعضایش دور هم جمع شدند و او را بهدلیل اعتیاد به LSD و رفتارهای خارج از عرف، از گروه اخراج کردند.
سید برت، یک الماس بدتراش بود؛ درست مثل دن لریمر، بنیانگذار نابغه ایاس، که ۳ سال بعد از راهاندازی این پروژه، بیسروصدا آن را ترک کرد.
شاید تشبیه یک پروژه بلاک چینی به یک موسیقیدان، قدری عجیب باشد؛ اما اگر به جزئیات داستان دقت کنید، عناصر مشابهی را میبینید؛ پروژهای که کار خود را بسیار پرسروصدا شروع کرد و قرار بود با میزبانی از قراردادهای هوشمند، سرعت فوقالعاده و کارمزد صفر، در نهایت جای اتریوم را بگیرد.
در جریان عرضه اولیه سکه EOS که یک سال طول کشید، ۴ میلیارد دلار سرمایه جمع شد و ایاس توانست رکورد بزرگترین پیشفروش تاریخ ارزهای دیجیتال را به نام خود ثبت کند.
در آوریل سال ۲۰۱۸، قیمت این ارز از ۲۰ دلار هم عبور کرد و ایاس به جمع ۱۰ پروژه برتر بازار (از نظر حجم بازار) پیوست و از آنجا به بعد، سراشیبی آغاز شد.
EOSکه در فارسی آن را ایاس میخوانیم، یک شبکه مبتنی بر بلاک چین است که با هدف انتقال ارزش، ایجاد قراردادهای هوشمند و ساخت اپلیکیشنهای غیرمتمرکز ایجاد شد. معماری خلاقانه بلاک چین ایاس بهگونهای است که میتوان این پلتفرم را بهعنوان یک راهکار مقیاسپذیری (یعنی افزایش سرعت و کاهش هزینه) برای بلاک چین مطرح کرد.
این پلتفرم در ابتدای فعالیت، بهعنوان رقیبی قدرتمند برای اتریوم مطرح میشد؛ در حالی که امروزه بلاک چینهای نوظهوری همچون پولکادات، کاردانو، سولانا، الروند، تزوس و بایننس اسمارت چین، با ادعای مقیاسپذیری بیشتر وارد میدان شدهاند و رقبای جدی بلاک چین ایاس به شمار میآیند.
هدف ایاس چیست؟ مروری بر ویژگیهای اصلی بلاک چین ایاس
اگر فقط اندکی با ارزدیجیتال ایاس آشنا باشید، احتمالاً تعبیرهای عوامانهای مثل قاتل اتریوم (Ethereum killer) یا چیزهایی شبیه به آن را شنیدهاید.
اینگونه تعابیر تنها مختص پروژه ایاس نبوده و در مورد برخی دیگر از پلتفرمهای قرارداد هوشمند که بر روی راهکارهای مقیاسپذیری تمرکز کردهاند نیز بهکار میرود.
منظور از «قاتل اتریوم»، احتمالاً بلاک چینی است که در نهایت میتواند بهتنهایی از هرگونه قرارداد هوشمند و برنامه غیرمتمرکزی پشتیبانی کند و در عین حال حداکثر کارایی را هم داشته باشد.
این در حالی است که تا امروز نه قتل و خونریزی خاصی برای اتریوم اتفاق افتاده و نه از اهمیت آن کاسته شده است؛ زیرا علیرغم کارمزدهای نجومی شبکه اتریوم ، در حال حاضر هنوز هم بیشتر برنامههای غیرمتمرکز بر روی همین شبکه فعالیت میکنند.
اما پرسش اساسی درباره ایاس آن است که ویژگیهای اصلی این بلاک چین برای رقابت با اتریوم و دستیابی به پایگاه کاربری گسترده چیست؟ آنچه که در ادامه میخوانید، مجموعه ویژگیهایی است که توسعهدهندگان این پروژه در وایتپیپر آن برشمردهاند.
مقایسه ایاس و اتریوم
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، هدف نهایی ایاس، ایجاد یک بلاک چین مقیاسپذیر و در اختیار گرفتن بیشترین سهم از بازار اپلیکیشنهای غیرمتمرکز است.
توسعهدهندگان ایاس برای دستیابی به این هدف و رقابت با رقیب سنتی خود یعنی اتریوم، رویکرد کاملاً متفاوتی را در پیش گرفتهاند.
طراحی شبکه اتریوم نسبتاً ساده است؛ یک ابررایانه غیرمتمرکز و توزیعشده در سراسر جهان (ماشین مجازی اتریوم)، که در ازای پردازش قراردادهای هوشمند و انجام تراکنشها، از کاربران کارمزد دریافت میکند. این کارمزد از طریق ارزدیجیتال اصلی این شبکه یعنی اتر (ETH) پرداخت میشود و به ماینرها (تولیدکنندگان بلاک) تعلق میگیرد. اما معماری شبکه ایاس قدری پیچیدهتر است.
علیرغم همه برتریهای فنی شبکه ایاس، در حال حاضر شبکه اتریوم هنوز هم بیشترین سهم را از بازار اپلیکیشنهای غیرمتمرکز در اختیار دارد. نمودار زیر توزیع حجم تراکنشهای مربوط به اپلیکیشنهای غیرمتمرکز را در میان مطرحترین پلتفرمهای قرارداد هوشمند (در سال ۲۰۲۰) نشان میدهد.
دیدگاهتان را بنویسید